Rangersissa puhaltavat muutoksen tuulet

Kaukalopallon valiosarjassa sijalle 10 sijoittunut Hyvinkään Rangers on aloittanut jo joukkueen rakentamisen kaudelle 2005-2006. Rangersia kolme kautta valmentaneen Antti Määtän sopimusta ei jatkettu, vaan seuran GM Timo Kuosmanen päätti, että on aika vaihtaa valmentajaa. "Selvää väsymistä oli nähtävissä molemmin puolin. Joukkueesta ei saatu parasta potentiaalia kaivettua esiin ja niukka säilyminen sarjassa oli materiaaliin nähden selvä pettymys" Kommentoi GM päätöstään. Määtän aikakauden parhaaksi saavutus oli 2-divarin selkeä voitto vuotta aiemmin ja joukkueen nostaminen valiosarjaan. "Määtälle tarjottiin todella rahakkaita sopimuksia ulkomaille, mutta onneksi saimme miehen pidettyä. Rangersin uskollinen kotiyleisö näkee siis tulevana kautenakin #44 viilettämässä Rangers-paidassa. "Nyt hän voi rauhassa keskittyä maaliverkkojen heiluttamiseen," sanoi Kuosmanen

Joukkueen uudeksi valmentajaksi tulee pelaaja-valmentaja tittelillä Sami Lehtinen, joka debytoi Rangers-paidassa syksyllä 2004. Erinomaiset otteet niin kaukalossa, kuin pukukopissa tekivät Kuosmaseen lähtemättömän vaikutuksen ja niinpä miehen kanssa tehtiin 1+1 mallia oleva sopimus. "Meillä oli loppusuoralla koviakin nimiä, kuten Aravirta, Korpi, Majorov, mutta päädyimme meille selvästi parhaaseen vaihtoehtoon. Mies tuntee Rangersin tyylin ja joukkueen, en näe mitään estettä eikö uusi valmentaja saisi Rangersia ennen näkemättömään kiitoon, "hykerteli tyytyväinen Kuosmanen. Lehtinen on jo aloittanut joukkueen rakentamisen seuraavaa kautta silmällä pitäen ja yhdessä Kuosmasen kanssa pyrkivät löytämään miehet, jotka täyttävät lähtijöiden jättämät aukot. "Vaihtuvuus tulee olemaan suuri ja se on iso haaste meille," kommentoi Lehtinen. "Joukkueen yhteenhitsaaminen ja taktiset muutokset ottavat aikansa, mutta minulla on vahva usko, että hyvä tästä vielä tulee"

Lähtijöiden listalla on maalivahti Harri Mursu. Hänen tilalleen GM Kuosmanen on pestannut Mika Elon. Kenttäpelaajista menopuolella on Niko Stenman, Pasi Happonen ja Marko Manner. Stenman siirtyy pelaamaan pääkaupunki seudulle ja kaksi jälkimmäistä lopettavat pelaamisen valiosarjatasolla. Pieniä kysymysmerkkejä on vielä ilmassa kultaranne Harri Närvän suhteen, mutta Rangersissa ollaan vielä toiveikkaita, että jo legendaksi noussut nopsajalka jatkaisi vielä vastustajien kauhuna ainakin yhden kauden. Stenman ja Happonen takoivat parhaalla Rangers-kaudellaan yli 100 tehopistettä, joten isot on saappaat uusille miehille täytettäväksi. Pomminvarmana pakkina tunnettu Manner jättää myös ison aukon takalinjoille, mutta valmennusjohto on toiveikas, että paluun tekevä Arska Ikäläinen ottaa puolustuksen liiderin roolin jälleen kantaakseen. Saku Pitkänen keskittyi edellisellä kaudella omiin projekteihin, joten hän vieraili vain muutaman ottelun puolustuksen apuna. Nyt Saku on luvannut heilutella ruoskaansa koko kauden.

"Tiiviisti on käyty neuvotteluja eri suuntiin ja koviakin nimiä on ollut paperilla, mutta vielä emme voi kommentoida pelaajatilannetta tarkemmin," toteaa Lehtinen. "Kun nimet on lapussa ja joukkueen lopullinen rosteri tiedossa, niin tulemme pitämään lehdistötilaisuuden asiasta." Nähtäväksi jää, että tuleeko liigatasolla lopettaneesta BJB:stä vahvistuksia Rangersiin. Rangers aloittaa kesäharjoittelun pikapuolin ja jäille Rangers kirmaa heti kun Hyvinkää colosseumiin vaan jäät saadaan.

Kausi 2004-2005

Lähtökohdat Rangersin kaudelle eivät olleet kaikista parhaat. Joukkueen hyökkäävät pakit Ari Ikäläinen ja Saku Pitkänen ilmoittivat jo ennen kauden alkua, että pelit ja harjoitukset jäävät vähiin. Ikäläinen ei pelannut otteluakaan ja Pitkänen kävi muutamassa pelissä, mutta treenaamattomuus näkyi otteissa. Tämä jätti ison loven niin puolustuspäähän kuin hyökkäykseenkin, sillä miehet iskivät tutut n. 40 tehopistettä nenää kohden edellisellä kaudella. Rangers aloitti kauden neljällä tappiolla, joissa hyvinkääläisten verkko heilui keskiarvolla 12. Viimeistään tässä vaiheessa oli selvää, että puolustuspää tulee olemaan murheenkryyni koko kauden. Toki osan voi vierittää kovemman sarjatason piikkiin, mutta kyllä em. herrojen poissaolo näkyi kentällä.

Heikentynyt puolustuspeli näkyi luonnollisesti maalivahtiosastolla. Rangersin maalivahtikaksikolta Mursu-Oittinen vaadittiin lähes taikurin otteita, jotta päästettyjen maalien saldo olisi ollut edes kohtuullinen ja joukkue olisi taistellut voitoista kärkijoukkueita vastaan. Valitettavasti Copperfieldit jäivät näkemättä. Ei maalivahdit huonosti pelanneet, mutta niitä isoja koppeja jäätiin selkeästi kaipaamaan.

Ennen sarjanalkua hyökkäyskalusto vahvistui Sami Lehtisellä, joka olikin pirteä lisä muuten tehottomasti esiintyneeseen Rangers-hyökkäykseen. Hyökkäystrio Hokkanen - Happonen - Määttä heilutteli edellisellä kaudella vastustajan verkkoa, kuin mummon pihakeinua, mutta nyt ei mummon keinu heilunut. Välillä ketju väläytteli nättejä sommitteluja ja satunnaisia maaleja, mutta se kuuluisa ketsuppipullo jäi avaamatta. Rollaattori-ketjuksi ristitty kolmikko Närvä-Stenman-Ilmoniemi oli myöskin alkukauden sumussa. Otteet paranivat kauden loppua kohden ja Harri Närvä nousi jälleen kauden edetessä selkeästi parhaaksi viimeistelijäksi. Ketjun ongelmaksi tuli kuitenkin puolustuspeli. Liian usein hyökättiin oman pään kustannuksella. Lisäksi Jobi muisti postillaan helmikuun kotipelissä Hooksia vastaan. Vastustaja niittasi Lehtisen jään pintaan ja pelit olivat ohi

Ei kausi ollut pelkkää murhetta, vaan välillä otteet olivat hyvinkin iloiset ja varsinkin sarjan muiden peräpään jengien kanssa Rangers taisteli tasapäisesti. Braggarts, Bewe Boys ja Verso peleistä saldona oli 3 voittoa, 2 tasuria ja yksi tappio. Tulevaisuutta ajatellen pitäisi pystyä napsimaan vielä enemmän sarjan keskikastin joukkueilta ja muutama (yllätys) piste myös kärkinelikolta. Nyt kärkipään jengejä vastaan ei voitto ollut lähelläkään. Osan voi kuitata tasoerolla, mutta kyllä myös henkinen puoli näkyi selvästi. Kaukaloon marssi jo etukäteen hävinnyt joukkue. Kauden paras peli Rangersilta oli selkeä vierasvoitto Porvoosta, myöskin selkä seinää vasten otettu kotivoitto Bewe Boysistä oli upea lopetus kaudelle.

Tästä on hyvä jatkaa kauteen 2005-2006. Vuoden viisaampana ja vuoden kokeneempana. Joukkue muuttuu hivenen, mutta Rangersin rock´n roll henki ei katoa mihinkään. GET ON!

Kausiennakko

Tilastot